Tips: Travelling With Panic Disorder

Τα ταξίδια είναι ο ιδανικός τρόπος για να ξεφύγεις από τις έγνοιες τις καθημερινότητας, να χαλαρώσεις αποκτώντας νέες εμπειρίες και να διώξεις το άγχος που σε κατακλύζει μακριά…. χμ….ναι….. για κάποιον που υποφέρει από Αγχώδεις Διαταραχές, τα πράγματα ίσως να μην είναι πάντα τόσο απλά και ρομαντικά.

Βλέπεις, είμαι και εγώ ένας από αυτούς τους ανθρώπους, που ενώ λατρεύω να ταξιδεύω, ταυτόχρονα, δίνω μεγάλη μάχη να πολεμήσω το άγχος και τον φόβο που μου προκαλεί η ιδέα ενός μεγάλου και απαιτητικού ταξιδιού.

Μπορεί να υποφέρω από Αγχώδεις Διαταραχές εδώ και αρκετά χρόνια και πλέον, με την κατάλληλη ιατρική βοήθεια, να είμαι στην θέση να μπορώ να αντιμετωπίζω τους φόβους μου με θάρρος και δύναμη, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζω πόσο δύσκολο είναι για κάποιον, αυτή του η φοβία, να τον κρατάει μακριά από το μεγάλο ταξιδιάρικο πάθος του.

Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, η Αγχώδη διαταραχή δεν έχει καμία σχέση με την απλή «θλίψη» , δεν ταυτίζεται με το κοινό καθημερινό άγχος  που αντιμετωπίζουμε όλοι και σίγουρα δεν περνάει απλά «βλέποντας τη ζωή αλλιώς» ή βάζοντας την ομοιοπαθητική και την «θετική σκέψη» στη ζωή σου (ω ναι…το έχω ακούσει και αυτό!). Είναι ένας διαρκής αγώνας με τον ίδιο σου τον εαυτό, μία πάλη με το ίδιο σου το μυαλό και μία –συνήθως- ορμονική διαταραχή, η οποία επηρεάζει κατά πολύ τον τρόπο ζωής σου. Προφανώς και ο καλύτερος σύμβουλος σε μία τέτοια φάση της ζωής μας είναι ο γιατρός, παρόλα αυτά, μετά από αρκετά χρόνια πορευόμενη χεράκι-χεράκι με την διαταραχή μου, έχω αναπτύξει κάποιους μηχανισμούς άμυνας, που ίσως φανούν χρήσιμοι και σένα.

Ναι… το να οργανώνεις ένα μεγάλο ταξίδι, είναι κάτι αγχωτικό και δεν πρέπει να νιώθεις άσχημα για αυτό. Θες να περάσεις υπέροχα, να δεις και να γευτείς όσο πιο πολλά μπορείς και αυτό από μόνο του μπορεί να επηρεάσει τον ήδη βεβαρημένο ψυχικό σου κόσμο. Είναι απλό, είναι λογικό και δεν πρέπει να ντρέπεσαι για αυτό. Συζήτησε το με τους συνταξιδιώτες σου και προσπάθησε να μην επιβαρύνεις την καθημερινότητα σου με ευθύνες του ταξιδιού που σε κάνουν να αισθάνεσαι χειρότερα.

Μην ντρέπεσαι να μιλήσεις με τον γιατρό σου για το επικείμενο ταξίδι σου ακόμη και κατά την διάρκεια αυτού. Σε πολλά ταξίδια μου, ντρεπόμουν να ενοχλήσω τον γιατρό μου για τις κρίσεις μου, μέχρι που συνειδητοποίησα ότι ο ρόλος του είναι να είναι εκεί για μένα και ότι ακόμα και μία συνομιλία μαζί του σε κατάσταση κρίσης, με έκανε αυτόματα να αισθάνομαι καλύτερα και πιο σίγουρη για τον εαυτό μου.

Προσπάθησε να επικεντρώνεσαι σε πράγματα που σε χαλαρώνουν. Προσωπικά λατρεύω να οργανώνω τα ταξίδια μου, μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια. Αυτό με κάνει να αποβάλω το έξτρα άγχος και να επικεντρώνομαι σε πράξεις που με κάνουν να αισθάνομαι καλύτερα.

Κατά την διάρκεια του ταξιδιού κράτα τον εαυτό σου συνεχώς απασχολημένο. Δες ταινία, άκουσε μουσική ή ακόμα διάβασε κάποιο βιβλίο και κράτησε τον εαυτό σου μακριά από άσχημες σκέψεις ενώ ταξιδεύεις.

Πάρε μαζί σου ένα αγαπημένο αντικείμενο που σου έχουν κάνει δώρο οι δικοί σου. Είτε πρόκειται για ένα μαντήλι που σου έχει κάνει δώρο η μητέρα σου, είτε για τα αγαπημένα σκουλαρίκια που πήρε για τα γενέθλια σου η αδερφή σου, είναι ένας τρόπος να νιώθεις ότι κουβαλάς ένα κομμάτι των ανθρώπων που αγαπάς μαζί σου και πίστεψε με, σου δίνει μεγάλο θάρρος να αντιμετωπίσεις άσχημες καταστάσεις.

Μην πολεμάς τις κρίσεις σου. Θες να κλάψεις; Κλάψε λοιπόν. Δίνεις μία μάχη και δεν θα έπρεπε να νιώθεις καμία ντροπή για αυτό. Το κλάμα σε κάνει να ξεσπάς και σε βοηθάει να διώχνεις το άγχος μακριά. Ξέσπασε λοιπόν!

Ρίξε κρύο νερό στο πρόσωπο σου, πάρε βαθιές αργές ανάσες, βγες έξω στο δροσερό αέρα και γενικότερα αφιέρωσε στον εαυτό σου πέντε λεπτά για να ηρεμήσει και να κατευνάσει μία επικείμενη κρίση πανικού.

Γίνε μέλλος σε κάποιο γκρουπ ψυχολογικής υποστήριξης και μοιράσου τις δικές σου εμπειρίες, ενώ ταυτόχρονα γνώρισε και σεβάσου τις εμπειρίες των άλλων. Πίστεψε με… σνόμπαρα πάντα αυτά τα γκρουπ μέχρι που κατάλαβα πόσο καλό μπορεί να κάνει στην ψυχολογία μου αυτή η αλληλεπίδραση.

Σκέψου τα πράγματα που θα χάσεις αν σταματήσεις να ταξιδεύεις. Ζύγισε τα κατά και τα υπέρ και σκέψου τον εαυτό σου σε δέκα χρόνια από τώρα.  Αξίζει να κάνεις ένα ταξίδι με δύο-τρεις (ή και περισσότερες) κρίσεις πανικού ΑΛΛΆ να καταφέρεις να το κάνεις ή είναι καλύτερα να κλειστείς στο σπίτι και να σταματήσεις να έχεις νέες εμπειρίες, ζώντας μία βαρετή και μονότονη ζωή; Η ζωή μας είναι μία και πρέπει να εκμεταλλευόμαστε την κάθε μέρα, ακόμα και όταν έχουμε τόσα εμπόδια να υπερβούμε.

Να γνωρίζεις ότι το άγχος σου δεν πηγάζει από το ταξίδι καθαυτό. Η αλήθεια είναι ότι οι κρίσεις πανικού δεν έχουν να κάνουν καμία σχέση με το επικείμενο ταξίδι σου. Οι κρίσεις είναι η τούρτα και το ταξίδι το κερασάκι, μπορεί να είναι αφορμή για μία κρίση αλλά σίγουρα όχι ο λόγος που τις προκαλεί. Συζήτησε το με τον γιατρό σου και προσπάθησε να  απογυμνώσεις τους φόβους σου και να ψάξεις την πραγματική τους αιτία. Το ταξίδι είναι απλά μία πράξη.

Προσπαθώ πάντα να υπενθυμίζω στον εαυτό μου, ότι ακόμα και ένα ταξίδι γεμάτο πανικό είναι μία νίκη. Μία μεγάλη και πολύ σημαντική νίκη. Γνωρίζω πολύ καλά ότι αν σταματήσω να ταξιδεύω και να κάνω τα πράγματα που αγαπώ λόγω του άγχους τότε το ίδιο το άγχος θα κυριεύσει κάθε σπιθαμή της ζωής μου, θα με πνίξει. Μπορεί να βγαίνω ηττημένη τις περισσότερες φορές αλλά έστω και μία νίκη, κάνει την διαφορά.

Leave A Comment