Tips: How To Travel On A Budget

Λατρεύω να οργανώνω ταξίδια, να γνωρίζω νέους προορισμούς, να δοκιμάζω νέες γεύσεις και να παίρνω μέρος  σε καινούριες   περιπέτειες. Παρόλα αυτά, κατανοώ  πόσο δύσκολο είναι  πλέον τα ταξίδια και αν και το μυαλό μου ταξιδεύει συνέχεια –δηλαδή μιλάμε για ΣΥΝΕΧΕΙΑ- έχω πλέον περιοριστεί σε ένα μεγάλο και χορταστικό ταξίδι το χρόνο.

Όταν με ρωτάνε πως ανταποκρίνομαι οικονομικά σε ένα μεγάλο ταξίδι, η αλήθεια είναι ότι συνήθως λαμβάνουν την απογοητευτική απάντηση «Δεν είναι το ταξίδι ακριβό αλλά οι προσδοκίες που έχεις για αυτό»… απογοητευτική απάντηση  μεν, αληθινή δε. Γιατί είναι αλήθεια, πέρα από τα «πάγια έξοδα» ενός ταξιδιού (εισιτήρια κτλ), ότι παραπάνω προσθέσεις στο ταξίδι σου, οι ανέσεις που επιθυμείς να έχεις, είναι  έξτρα  κόστος, το οποίο θα βαρύνει αυτόματα τον προϋπολογισμό σου.

Όλα είναι θέμα προϋπολογισμού: αφού αποφασίσεις που θα ήθελες να ταξιδέψεις, το επόμενο πράγμα που θα πρέπει να κάνεις είναι να δεις το κόστος ζωής της πόλης/χώρας που επιθυμείς να επισπευτείς. Θα μου πεις…. Τι σε ενδιαφέρει πως ζουν οι Ισπανοί;;;  εεε…. έχει μία βάση.  Βλέπεις, αν το κόστος διαμονής στη χώρα που θα επισκεφτείς είναι ακριβό, τότε ξέρεις ότι θα πρέπει να «κόψεις» από το ημερήσιο budget σου σε τροφή, μουσεία και το αντίθετο. Έτσι θα καταφέρεις να έχεις μία πρώτη ματιά για το πόσα χρήματα θα χρειαστείς στο ταξίδι. Μην αφήνεις κανένα έξοδο για όοοοοταν βρεθείς στον προορισμό σου, όλα θα πρέπει να έχουν προγραμματιστεί από πριν, αλλιώς οι ξαφνικές σπατάλες θα σε βγάλουν σίγουρα εκτός προϋπολογισμού.

Ταξίδεψε την σωστή περίοδο: όλοι παίρνουμε την καλοκαιρινή μας άδεια τον Αύγουστο, τι θα έλεγες όμως αν ήξερες ότι  ο Μάιος  και Ιούνιος είναι η καλύτερη περίοδος για ταξίδια; Εκτός από τον ιδανικό καιρό για βόλτα στην πόλη και εξερευνήσεις, πρόκειται για κυρίως low season μήνες, όπου οι τιμές σε διαμονή και μετακινήσεις, είναι συνήθως πιο χαμηλές από το υπόλοιπο καλοκαίρι.

_mg_1620
Τα ταξίδια με τραίνο είναι πάντα μία έξυπνη επιλογή για να ζήσεις την τοπική κουλτούρα μίας χώρας και τους ανθρώπους της

Ταξίδεψε με γκρουπ: Όχι μόνο τα εισιτήρια είναι οικονομικά, στα ταξίδια με γκρουπ αλλά έχεις και την μοναδική ευκαιρία για επαγγελματική ξενάγηση σε μουσείο και ιστορικά μνημεία (και εκεί οικονομικά επίσης). Το καλύτερο είναι ότι δεν είναι αναγκαίο να συνοδεύεις το γκρουπ σου σε κάθε του έξοδο, κάτι που σου δίνει την δυνατότητα για πριβέ βόλτες με την παρέα σου.

Ψάξε από πριν που θα φας και θα πιεις: Είναι σίγουρο ότι στις τουριστικές γειτονιές ή στα πιο γνωστά εστιατόρια οι τιμές θα είναι στα ύψη. Ψάξε και σημείωσε από πριν τα local εστιατόρια που θέλεις να επισκεφτείς, ώστε να ξέρεις τις τιμές τους αλλά και τι θα αντιμετωπίσεις όταν φτάσεις. Δοκίμασε να φας σε local markets και μην διστάσεις να παίρνεις μπουκαλάκια νερό ή σνακ από αλυσίδες σουπερμάρκετ, όπου οι τιμές συνήθως είναι πολύ πιο οικονομικές.

_mg_1517
Ο Ιούνιος είναι ο ιδανικό καλοκαιρινός μήνας για επισκεφτείς τα πολυσύχναστα χωριά των Cinque Terre, Italy

Πάρε ότι θα χρειαστείς μαζί σου: Γιατί νομίζεις ότι ταξιδεύω με δύο βαλίτσες; Αν έχω ότι θα χρειαστώ στο ταξίδι από πριν (ακόμα και αν αυτό σημαίνει πετσέτες και σεντόνια) δεν θα μπω στη διαδικασία να ξοδέψω έξτρα χρήματα. Να θυμάσαι ότι αν ξεφύγεις από τον προϋπολογισμό σου μία φορά, το πιο πιθανόν είναι αυτό να συνεχιστεί (been there!)

Μείνε σε Hostel ή κάνε couchsurfing: Ποτέ δεν είσαι μεγάλος για διαμονή σε hostel. Πίστεψε με, είναι κάτι που αξίζει αφού θα ελαφρύνει το budget σου αλλά και θα σε κάνει να γνωρίσεις νέο κόσμο πολύ πιο εύκολα (ειδικά στην περίπτωση του couchsurfing)

Εμπιστεύσου τοπικούς bloggers: Σίγουρα τα Μουσεία και οι λοιπές ατραξιόν είναι αρκετά ακριβά και το να βρεις δωρεάν παροχές είναι κάτι πολύ δύσκολο που συνήθως μόνο οι ντόπιοι γνωρίζουν…. ε… ακριβώς αυτό! Με τους travel και food bloggers, να έχουν εκδώσει βιβλία, applications για το κινητό και τόσα άλλα, πλέον, το ταξίδι μπορεί να γίνει πολύ πιο οικονομικό, ταξιδεύοντας πραγματικά σαν ντόπιος.

_mg_1567
Χαλάρωσε σαν ντόπιος σε μία τοπική και ήρεμη παραλία

Χρησιμοποίησε το internet για να μιλήσεις με τους δικούς σου: Το δύσκολο κομμάτι εδώ θα είναι να δείξεις στη μαμά σου πώς να χρησιμοποιεί το skype ή το hangout άλλα πίστεψε με, η τσέπη σου θα σε ευχαριστήσει!

Εξοικονόμησε για το ταξίδι πολύ πριν ταξιδέψεις: Τι και αν το επόμενο ταξίδι σου θα είναι σε ένα χρόνο; Άργησε από τώρα να βάζεις χρήματα στην άκρη κάθε βδομάδα, ώστε να είσαι σε θέση να έχεις εξασφαλίσεις τα εισιτήρια ή τα έξοδα διαμονής (ή και τα δύο), μέχρι την ώρα του ταξιδιού. Μία ανακούφιση που πραγματικά θα την νιώσεις μακροπρόθεσμα.

Κόψε ή μείωσε τσιγάρο/καφέ κτλ: Όχι μόνο θα κάνεις καλό στο σώμα σου αλλά τα χρήματα που ξοδεύεις ημερησίως για τσιγάρο ή έξτρα καφέ,  θα μπορούσαν άνετα να γίνουν το αρχικό budget για το επόμενο ταξίδι σου, αν αποταμιευθούν σωστά.

Ένας άλλος τρόπος για να μαζέψεις χρήματα είναι να αρχίσεις να μαγειρεύεις μόνος σου τα γεύματα σου και να μειώσεις τις delivery επιλογές σου. Θα τρέφεσαι υγιεινά και θα αποταμιεύεις την ίδια στιγμή.

Leave A Comment